Spreken we straks ‘’Hents’’?!

Taalkundigen aan de Universiteit Gent hebben onderzoek gedaan naar het dialect van Gentenaars, Ieperlingen en Antwerpenaren. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat steeds meer jongeren uit Gent de g-klank uitspreken als een h. Vooral onder Gentse hoogopgeleide, jonge vrouwen bleek de g steeds vaker als een h uitgesproken te worden. Is het Gentse dialect hiermee aan het verwestvlaamsen?

Daar hoeven we geen schrik voor te hebben. Hoewel een deel van het effect is te verklaren door een groeiende groep West-Vlamingen in Gent, blijken omringende ‘boerse’ dialecten van nog grotere invloed te zijn. ‘’Het wegvallen van de g is een kenmerk van veel plattelandstalen rondom Gent’’, aldus Anne-Sophie Ghyselen. Daarnaast is de g-klank sowieso een moeilijke klank om uit te spreken en zal daarom sneller vervangen worden door een andere klank.

Waar voorheen het Gents hardnekkig weigerde invloeden van buitenaf over te nemen, blijkt het pure Gentse dialect nu te verdwijnen door verschillende invloeden. De g/h wissel is hier een voorbeeld van. Echter, andersom beïnvloedt het Gentse dialect ook het West-Vlaamse dialect. Zo nemen West-Vlaamse kinderen steeds vaker de Gentse rollende ‘r’ over. ‘’Door de wederzijdse beïnvloeding van het Gentse- en West-Vlaamse dialect evolueren we langzaam naar een tussentaal met een Gents of een West-Vlaams accent’’, aldus Anne-Sophie Ghyselen.

Of we straks allemaal ‘’Hents’’ spreken is maar de vraag. Gentenaars nemen niet massaal West-Vlaamse klanken of woorden over. Waarschijnlijk zal het dus zo’n vaart niet lopen.

Lees het complete artikel via Het Nieuwsblad.

Deel dit bericht, kies je platform!