Als ondernemer is het betreden van de internationale markten een lastige opgave. Er zijn namelijk tal van aspecten aan verbonden: van jezelf op de buitenlandse markt positioneren tot veel juridisch regelwerk.

Een vertaalbureau als Wilkens c.s. kan u helpen wanneer u de internationale markt betreedt. Deze ondersteuning bieden wij al voor veel bedrijven, waaronder Agfa, maar dus ook TVH.

In deze casestudy leest u hoe Wilkens c.s. door een combinatie van technische, marketing- en juridische vertalingen TVH heeft geholpen consumenten in Duitsland, Frankrijk en meerdere Aziatische landen te bereiken.

Onze klant: Thermote & Vanhalst

Thermote & Vanhalst is de volledige naam van TVH. TVH verkoopt en verhuurt heftrucks, alsook onderdelen en accessoires hiervoor. Daarnaast biedt het bedrijf herstellingen en verhuur van soortgelijk materiaal. De ongeëvenaarde knowhow van TVH vertaalt zich in een bestand van zo’n 20 miljoen artikelen.

TVH heeft ruim 2.200 werknemers in haar kantoor in België en bij verschillende dochterondernemingen op alle continenten. TVH kan zichzelf daardoor dé wereldwijde marktleider noemen in onderdelen voor transportmaterieel en interne industriële voertuigen, zowel nieuw als tweedehands.

Een catalogus is nog steeds belangrijk

Wilkens c.s. kwam voor het eerst in contact met TVH in verband met de vertaling van een grote productcatalogus. De ruim 2000 pagina’s tellende catalogus ‘’Consumables & Accessories’’ moest vertaald worden naar het Frans en Duits. Een grote opgave, gezien de hoeveelheid technische specificaties en terminologie in de catalogus.

Na het vertalen van de catalogus bleef de samenwerking tussen TVH en Wilkens c.s. bestaan. Slechts een handjevol voorbeelden van geleverd vertaalwerk: labels, handleidingen, data sheets, webshop-content en juridische documenten.

De vertalingen bleven niet beperkt tot Frans en Duits. Ook de meer ‘’exotische’’ talen werden bediend. Denk hierbij aan het Vietnamees, Hebreeuws, Arabisch, Perzisch en Mandarijn.

Minder kosten? Geen probleem

Vertaalbureau Wilkens c.s. streeft altijd naar zoveel mogelijk hergebruik van tekstfragmenten. De belangrijkste reden is dat hergebruik zorgt voor consistentie: ieder hergebruikt woord of hergebruikte zin krijgt dezelfde juiste vertaling. Dit verhoogt de kwaliteit van de vertalingen, en bespaart de klant kosten.

Sinds de vertaling van TVH’s catalogus zijn wij aan de slag gegaan met het maximaliseren van hergebruik. Onze systemen werden gefinetuned op de teksten van TVH, waardoor reguliere uitdrukkingen ook in verschillende patronen konden worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zinnen in verschillende woordvolgordes en het automatisch omzetten van maateenheden. Productnamen werden geïdentificeerd en uitgesloten van vertaling.

Het resultaat: een forse vermindering van de kosten, een snellere doorlooptijd en consistente vertalingen.

Moeiteloos vertalen van allerlei bestandsformaten

TVH had te maken met een verscheidenheid van bestandsextensies die moesten worden vertaald. Niet zelden bevatten deze bestandsextensies coderingen (bijvoorbeeld HTML) die intact moeten blijven, en waarbij dus alleen de tekst vertaald moet worden. Wilkens c.s. maakte hiervoor een zogeheten “parser”, die de te vertalen teksten uit de codering haalt en de vertalingen op de juiste manier geautomatiseerd terugzet.

Ook ontwikkelden wij een macro die het voorbereidingsproces van ecommerce-labels in Excel versoepelde. Zo werden tijd en kosten bespaard tijdens het voorbereidingsproces.

Daarnaast mag TVH altijd rekenen op de standaardprincipes van dienstverlening van Wilkens:
– Een vaste contactpersoon die adviseert en meedenkt
– Een vast vertaal- en redactieteam
– Regelmatig face-to-face overleg op locatie

Resultaat: tal van markten voorzien

De grote Consumables & Accessories catalogus werd succesvol gelanceerd op de Franse en Duitse markt.

Het is algemeen bekend dat consumenten eerder geneigd zijn om aankopen te doen wanneer zij worden aangesproken in hun moedertaal. Dat gold niet alleen voor de Franse en Duitse consumenten, maar ook voor tal van andere landen waar TVH nu naar exporteert, zoals Korea, Vietnam, Thailand, China, Zuid-Afrika en Oekraïne.

Daarnaast werd een grote mate van efficiëntie bereikt door bovengenoemde maatregelen. Hierdoor is de omlooptijd van vertalingen zeer klein, zijn de vertalingen consistent en de vertaalkosten sterk verminderd.